آیین نامه استفاده از منابع و خدمات کتابخانه

 

فهرست:

۱. افراد مشمول برای استفاده از منابع و خدمات

۱.۱.   اعضا کتابخانه

۱.۲.  مراجعان متفرقه

۲.  عضویت

۲.۱.   شیوه عضویت

۲.۲. مدت زمان عضویت

۳. تسویه حساب

۳.۱. شیوه تسویه حساب

۴. امانت

۱.۴. تعداد و مدت زمان امانت منابع

۵. تمدید

۶. رزرو

۷. بازگشت

۸.  جریمه دیرکرد

۹.  جبران خسارت

۱۰. استفاده از سالن مطالعه

۱۱. سایر مقررات

 

 

 

ماده ۱. افراد مشمول برای استفاده از منابع و خدمات کتابخانه

۱-۱. اعضای کتابخانه شامل:

الف) دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشکده علوم پزشکی گراش

ب) کارکنان دانشکده علوم پزشکی گراش

ج) اعضای هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی گراش

۱-۲. مراجعان متفرقه: شامل دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته‏های علوم پزشکی، پزشکان و کادر درمانی غیر شاغل در دانشکده علوم پزشکی گراش، کارکنان و اعضای هیات علمی بازنشسته دانشگاه، دانش آموزان نخبه و خبره بنا به این آیین نامه و به صلاحدید مسئول کتابخانه می‏توانند با ارائه معرفی نامه و کارت شناسایی معتبر در محل از منابع و خدمات کتابخانه‏دانشکده علوم پزشکی گراش استفاده کنند. شایان توجه است که اولویت استفاده از منابع و خدمات کتابخانه با دانشجویان، کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی گراش است.

 ماده ۲. عضویت

افراد برای استفاده از منابع و خدمات کتابخانه ‏دانشکده علوم پزشکی گراش ضرورتا می بایست در یکی از کتابخانه‏ های  علوم پزشکی گراش عضو شده باشند. منظور از عضویت، ثبت مشخصات فرد در نرم افزار کتابخانه ای "کوها" است. فرد  موظف است در بدو حضور در کتابخانه نسبت به دریافت کد شناسایی و رمز عبور پروفایل شخصی خود از کتابدار اقدام کند و کتاب‏های تحت امانت، تاریخ بازگشت، تمدید و رزرو منابع را در پروفایل خود بررسی نماید.

۲-۱. شیوه عضویت

افراد می توانند با مراجعه به کتابخانه و ثبت اطلاعات شخصی خود در سامانه کوها توسط مسئول عضو شوند.

  ۲-۲. مدت زمان عضویت

مدت زمان عضویت بر اساس جدول زیر تعیین می‏شود:

جدول شماره ۱. مدت زمان عضویت اعضا

اعضا

مدت زمان عضویت

دانشجویان

مدت زمان اشتغال به تحصیل

کارکنان

مدت زمان اشتغال به خدمت

اعضای هیئت علمی

مدت زمان اشتغال به خدمت

 

ماده ۳. تسویه حساب

دانشجویان هنگام فراغت از تحصیل، انتقال یا مهمان شدن درسایر دانشگاه ها، استفاده از مرخصی تحصیلی یا انصراف از تحصیل بایستی با کتابخانه واحد مربوطه تسویه حساب نمایند. کارکنان و اعضای هیئت علمی نیز زمان پایان رابطه استخدامی با دانشگاه، انتقال، ماموریت، فرصت مطالعاتی، مرخصی طولانی مدت یا بازنشستگی باید با کتابخانه‏های دانشگاه تسویه نمایند.

۳-۱.  شیوه تسویه حساب

اعضای کتابخانه می توانند با ارائه فرم تسویه حساب و مراجعه به کتابخانه جهت بررسی پروفایل امانت خود و بازگشت کتاب‏های تحت امانت و پرداخت جریمه ها (در صورت داشتن دیر کرد) با کتابخانه تسویه نمایند. 

 

ماده ۴. امانت

منابع کتابخانه صرفا به اعضای کتابخانه‏ های  علوم پزشکی گراش امانت داده می شوند.

جهت امانت منابع، فرد موظف است  شخصا به کتابخانه مراجعه نماید.

در قبال منابع امانت گرفته شده، تنها شخص امانت گیرنده پاسخگو است، لذا وی موظف است در زمان امانت گرفتن، منابع را با دقت بررسی نموده و در صورت مشاهده هر گونه عیب و نقص، بلافاصله مراتب را به کارشناس میز امانت اطلاع دهد. در غیر اینصورت ملزم به پرداخت خسارت تعیین شده از طرف کتابخانه خواهد بود.

اولویت امانت منابع هر کتابخانه با اعضا همان کتابخانه است و فرد در ابتدا موظف به تهیه منابع از واحد خود است.

هیچ عضوی نمی‏تواند همزمان بیش از یک نسخه از یک عنوان کتاب را به امانت ببرد.

۴-۱.  تعداد و مدت زمان امانت منابع

- کتاب‏های چاپی غیر مرجع

جدول شماره ۲. تعداد منابع قابل امانت و مدت زمان استفاده کاربران

اعضا

عنوان

مدت امانت(+ تمدید)

کلیه دانشجویان

5

30روز

کارکنان

4

30روز

اعضای هیئت علمی

6

60روز

 

- سایر منابع

جدول شماره ۳. شرایط استفاده از  سایر منابع

 

منابع

شرایط استفاده

منابع مرجع (فرهنگها، دائره المعارفها، اطلسها، ...)

استفاده در محل/ امانت محدود به صلاحدید مسئول کتابخانه

نشریات ادواری چاپی

استفاده در محل/ امانت محدود به صلاحدید مسئول کتابخانه

پایان نامه چاپی

استفاده در محل

نسخه کتابخانه (منابع پر مراجعه و منابعی که اول هر ترم تحصیلی توسط اعضای هیئت علمی به عنوان منبع درسی معرفی و یک نسخه از آن غیرقابل امانت و چند نسخه نیز به عنوان ذخیره در کتابخانه نگهداری می‏شود )

استفاده در محل/ امانت محدود به صلاحدید مسئول کتابخانه

منابع نایاب

استفاده در محل

ماده ۵. تمدید

امانت گیرنده مجاز است در صورت رزرو نبودن منبع تحت امانت خود، دو بار اقدام به تمدید نمایند. در صورت نیاز به تمدید بیشتر از دو بار، منبع پس از ارجاع به کتابخانه و بررسی وضعیت فیزیکی آن دوباره امانت داده میشود. در صورت تأخیر در عودت، کتاب تمدید نخواهد شد.

تمدید به دو صورت حضوری و یا غیر حضوری (تماس تلفنی با کتابدار میز امانت یا از طریق پروفایل شخصی فرد در نرم افزار کتابخانه قابل انجام است. در صورت درخواست تمدید از طریق نرم افزار، عضو باید نسبت به تایید درخواست توسط کتابدار اطمینان حاصل کند.

 

ماده ۶. رزرو

در صورتی که فرد تقاضای امانت منبعی را داشته باشد که در امانت فرد دیگری هست می‏تواند ضمن بررسی تاریخ برگشت منبع، آن را (به دو صورت حضوری و اعلام به کتابدار و یا از طریق ثبت در نرم افزار کتابخانه) رزرو نماید و با بررسی پروفایل خود از رزرو شدن آن اطمینان حاصل نماید.  

فردی که کتاب رزروی را در امانت دارد موظف است کتاب را در تاریخ مقرر برگرداند. در غیر اینصورت، مطابق با آئین نامه مشمول جریمه شده و به مدت یک ماه از امانت کتاب محروم خواهد شد.

عضو رزرو کننده موظف است در تاریخ مقرر یا نهایتا یک روز از تاریخ برگشت کتاب به کتابخانه مراجعه کند. در غیر اینصورت منبع از رزرو شخص خارج می‏شود.

عضو در صورتی می‏تواند کتابی را رزرو کند که در امانت باشد و رزرو کتب موجود در کتابخانه برای تاریخ مشخص امکان پذیر نیست.

 

ماده ۷. بازگشت

مراجعین موظفند منابع امانت گرفته شده را در تاریخ تعیین شده برای بازگشت، به کتابخانه تحویل دهند و در صورت نیاز نسبت به تمدید آن اقدام نمایند. در غیر اینصورت مشمول جریمه خواهند شد.

برای بازگرداندن کتاب، مراجعه شخصی الزامی نیست، به هر حال فرد امانت گیرنده یا فردی که از طرف وی کتاب را باز می گرداند موظف است از حذف کتاب توسط کتابدار از پروفایل خود اطمینان حاصل نماید.

ماده ۸. جریمه و دیرکرد

قانون جریمه نقدی به شرح ذیل می باشد:

 اگر دیرکرد به مدت1تا30 روز باشد به ازای هر روز دیرکرد مبلغ 1000تومان جریمه نقدی دارد.

اگر دیرکرد بیشتر از30روز باشد به ازای هر روز دیرکرد مبلغ 1500 تومان جریمه نقدی دارد.

اگر دیرکرد بیشتر از60روز باشد علاوه بر جریمه نقدی پروفایل عضو به مدت 4 ماه مسدود می گردد.

 

ماده ۹. جبران خسارت

در صورت مفقود شدن منابع، امانت گیرنده موظف به تهیه و تحویل اصل آن (آخرین ویرایش)  و تشخیص چگونگی امر به عهده مسئول کتابخانه است.

در مورد کتابهای چند جلدی یا دوره ای، چنانچه یک جلد از آن مفقود گردد و تهیه آن امکان پذیر نباشد امانت گیرنده موظف است قیمت یک دوره کامل کتاب را با نرخ روز پرداخت نماید.

ماده ۱۰. استفاده از سالن مطالعه

استفاده از سالن مطالعه صرفا برای اعضای کتابخانه‏ های علوم پزشکی گراش امکان پذیر است.

ماده ۱۱. سایر مقررات

به همراه داشتن کارت شناسایی معتبر به هنگام ورود به کتابخانه ضروری است.

رعایت سکوت و مطالعه به صورت انفرادی در تمام نقاط کتابخانه الزامی است، مگر اینکه محل خاصی در کتابخانه برای مطالعه جمعی در نظر گرفته شده باشد.

استفاده کنندگان موظفند در مراقبت از تمام امکانات کتابخانه )کتب، نشریات، میزها، صندلی ها، تجهیزات رایانه ای و...  ) نهایت دقت را به عمل آورند.

آوردن هر گونه وسایل شخصی به مخزن کتابخانه ممنوع است .

هرگاه فردی بدون رعایت مقررات مربوط به امانت، اقدام به خارج نمودن منابع از کتابخانه نماید بعنوان متخلف به کمیته انضباطی دانشگاه یا هیئت بدوی معرفی خواهد شد تا اقدامات لازم بعمل آید و تا تعیین تکلیف از سوی کمیته، آن فرد از کلیه خدمات کتابخانه محروم خواهد شد.

رزرو صندلی در سالن مطالعه ممنوع است.

کتابخانه هیچ گونه مسئولیتی در قبال نگهداری از وسایل جا مانده و یا گم شده  در کتابخانه ندارد.

در صورت بروز مواردی که در آئین نامه پیش بینی نشده اند، و منجر به وارد آمدن خسارت به کتابخانه شوند، مراتب جهت اخذ تصمیم مقتضی  )تذکر شفاهی، درج در پرونده، گزارش به کمیته انظباطی، تعیین مبلغ خسارت و.....) توسط مسئول کتابخانه بررسی و جهت اجرا به مقامات مربوطه اعلام خواهد گردید.